Bioopad není odpad. Kompostuj!

Na skládku se nehodí, rozkládáním vznikají skládkové plyny, které unikají do ovzduší a obsahují velké množství metanu, skleníkového plynu.
Že bychom z něj získali alespoň nějakou energii spalováním, je bohužel také špatný nápad. Je vlhký a špatně hoří, takže se na jeho spálení musí vynaložit naopak ještě více energie. S výjimkou dřeva ze zahradního odpadu.

Vytříděním biologicky rozložitelného odpadu dokážou domácnosti snížit produkci komunálního odpadu o více než 30%. Z kuchyně a zahrady průměrný Čech vyhodí ročně 120 kg bioodpadu. To už je významné číslo, nemyslíte? Se zpracováním bioodpadu si snadno poradíte i sami. Pokud jste z domácího odpadu vytřídili papír, plast a sklo, v koši Vám bioodpad zabírá asi 75% objemu. A co s ním? Přece do kompostu!

Kompostování přináší jen samé výhody, je to nejlepší možné zpracování bioodpadu. Výrazně snížíte vlastní produkci směsného odpadu a vynášet koš budete už jen minimálně.

Kompostování je zajímavé i pro obce a města, které ocení finanční výhody. Snížením produkce odpadu snížíme náklady na jeho likvidaci, vytříděný bioodpad lze efektivně přeměnit v bioplynových stanicích na plyn nebo v kompostárně na kompost. Je to tedy dobrý argument k přesvědčení zastupitelů měst, aby podnikli kroky k umožnění kompostování a zpracování bioodpadu. Produktem jsou pak bioplyn, elektřina, teplo a kompost. Odpad proto můžeme vnímat jako efektivní zdroj.

Kompost je netoxické a 100% přírodní hnojivo. Má vysoký obsah humusu, živin, enzymů a rostlinných stimulantů, komplexně zlepšuje kvalitu půdy, zvyšuje biologickou aktivitu a tím přispívá k samočištění půdy, rozkladu ropných produktů a váže těžké kovy, čímž omezuje jejich příjem rostlinami. Zlepšuje strukturu a odolnost proti okyselení, tmavou barvou zvyšuje záhřevnost půdy, váže na sebe živiny, minerály a stopové prvky, které rostlinám postupně uvolňuje.

Místo nesmyslného skládkování zajistíme kompostováním přirozený koloběh rostlin a zlepšení stavu zemědělské půdy i vlastní zahrady. Přihnojit s ním můžeme i rostlinky doma a na balkóně.

Je tedy jasné, že začneme kompostovat. Možností je hned několik, pořídit si můžete:

Hnědou popelnici
Podmínky a možnosti pořízení se město od města liší, je potřeba si je zjistit na radnici.
V Praze lze tuto popelnici objednat na webu Pražských služeb. Jedinou vaší starostí bude odpad vyhodit, budete si ale muset zaplatit pronájem a svozy kompostejnéru, ceny se liší podle velikosti nádob a četnosti svozů. Další možnosti jsou už jen o pořizovací ceně.

Zahradní kompostér
Na zahrádce, u domu nebo chaty nemůže kompostér chybět. Ale co třeba u bytovky nebo někde na sídlišti? Nevěšte hlavy, dneska už to není problém, jen je potřeba uzavřít dohodu s majitelem pozemku.
Můžete se vyřádit a vyrobit si vlastní nebo se obrátit na odborníky například z Kokozy nebo Kompostuj, ti Vám pomůžou s výběrem a umístěním kompostéru třeba i do vnitrobloku v centru města, na sídliště nebo na komunitní zahradu. Kompostéry se také dají půjčit přímo od města či obce. Bližší informace najdete na Vašem úřadě. Praha a několik dalších měst jsou zapojeni do projektu Odpadové centrum – Domácí kompostování, na jejich webovkách najdete kontaktní formulář pro objednání.

Domácí vermikompostér – NAŠE VOLBA
Kompostovat v bytě? Proč ne! Pomůžou Vám žížaly. K samotným kompostovacím nádobám si domů pořídíte i nové mazlíčky – žížalky 🙂 Můžete si ho koupit, na trhu jsou k dostání hezké designové, ale v tomto případě je vlastní výroba zábava. My jsme zvolili workshop od kokozy, šikulové to zvládnou i doma, potřebujete k tomu ale nástroje jako jsou vrtačka a nýtovačka. A tady jsou nějaké návody z kýblu od barvy nebo opět na kompostuj.

A mám opravdu velkou radost, že o bioodpad se zajímají i studenti VŠE, se kterými jsme spolupracovali na jejich školním projektu. Na youtube můžete mrknout na jejich video „Jak na BIOodpad v Praze?“