Moje první veřejná debata

Jednoho krásného dne mi napsala Alžběta, jestli bych se jako zakladatelka bezobalového obchodu nechtěla účastnit debaty o takovýchto nově vznikajících obchodech a vlastní cestě za zero waste. Samozřejmě jsem souhlasila, mohla jsem osobně vyprávět o svém obchodě na veřejnosti a hlavně mimo vlastní okruh známých.
Debata byla součástí Vegan Žižkov festu, který se konal v Prostoru 39 (Řehořova 39, P3). Vegan fest s přesahem do zero waste otvíral tento nový společenský prostor. Mohli jsme tu podepsat petici proti klecovým chovům, ochutnat „Kytky k sežrání“ nebo si dát asijskou specialitku od Bis.tro. O příjemnou atmosféru se postaraly buskerky hrající na kytaru a housle. Když jsme vystoupali po krásných starých dřevěných schodech do prvního patra, objevili jsme prosklené ateliéry a přednáškovou místnost. Už se těším, až budou pořádat další akci, protory stojí za prozkoumání, vypadalo to, že jsme ještě neobjevili všechna zákoutí. V prvním patře jsme si poslechli přednášku od Sea Shepherds aneb lidská aktivita, která ovlivňuje oceány a jejich ekosystém se zaměřením na znečištění a ničení oceánů a já se začala připravovat na debatu.
Byli jsme pozvaní celkem čtyři – Bout, Zemidluh, Neobaleno a Kohoutek ve dvoře. O všech zmíněných mám povědomí, ale konečně jsem je všechny viděla naživo a mohla se s nimi seznámit. Bylo to super, poznala jsem ty samé blázny, v té samé situaci, řešící ty samé problémy. Dalo mi to sílu a další vlnu odhodlání. Už týden před konáním akce jsem byla nervózní, s vystupováním nemám zkušenosti a bojím se, že budu trapná, ale dopadlo to výborně. Právě společnost lidí se stejným záměrem a usměvavé tváře v publiku mi dala pozitivní energii a s prvním slovem do mikrofonu tréma opadla. Díky tomu, že dva z nás už mají otevřeno jsem se dozvěděla zajímavé informace z provozu. Měla bych začít posilovat, čeká mě totiž manipulace s velkoobjemovým zbožím.
Dopadlo to všechno dobře a já se opravdu nemusela tak stresovat. Příště už to bude zase o trochu lepší a třeba nějakou debatu o zero waste brzy uspořádáme sami.